Hovězí polévka s játrovou zavářkou - Recepty

Odhlášení
Košík
Přejít na obsah

Hovězí polévka s játrovou zavářkou

Recepty > Polévky
                        5 porcí

Suroviny:
            Vývar
  • 750 g  hovězí kosti    nebo
  • 750 g  hovězí žebírko
  •   2 l     voda
  •  15 g   sůl
  • 200 g  kořenová zelenina
  •  50 g   cibule

            Zavářka
  • 150 g  vepřová játra
  •  50 g   žemle
  •  50 g   cibule
  •   1 ks  vejce
  • 1 lžíce mouka hl., strouhanka
  •          sůl, majoránka,pepř
  •          petržel.nať,  česnek


  Pečlivě omyté a rozsekané kosti nebo hovězí žebírko (hrudí) vložíme do vhodné nádoby, zajijeme vodou a uvedeme do varu, ztlumíme, osolíme, přidáme pepř, cibuli a pozvolna vaříme 3 hodiny. Necháme tzv. táhnout. Potom přidáme očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a uvaříme do měkka. Hotový vývar přecedíme, zeleninu nakrájíme na kostky, obereme a pokrájíme maso, ochutíme, vše převaříme.

Čistý vývar slouží k přípravě hnědých polévek i pokrmů.


Zavářka :
- játrová rýže
- játrové nočky
- játrové knedlíčky
Očištěná, opláchnutá játra nakrájíme na kousky, přidáme navlhčenou žemli, oloupanou cibuli a vše jemně umeleme. Do směsi zamícháme strouhanku, mouku, česnek, vejce,majoránku, pepř. Směs dobře pomícháme a zavaříme přímo ve vývaru, a to tak, že játrovou rýži protlačíme přes haluškovací cedník, nočky vykrajujeme polévkovou lžící a knedlíčky vytvarujeme v ruce. Směs by měla být na knedlíčky trochu tužší, aby šly pěkně tvarovat. Dle fantazie a chuti můžeme zavařit i polévkové nudle.  Hotovou polévku dochutíme a přidáme petrželovou nať.
Recepty

MIRPA s.r.o.
Velké Pavlovice



Dobrou chuť
Návrat na obsah